Börülce faydaları, börülcenin diğer isimleri siyah göz ve karnıkara olarak da bilinmektedir. Fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Bitkisel protein ve C vitamini açısından çok zengin bir bitkidir. Hem kurutulmuş olarak hem de yeşil taze olarak tüketilebilmektedir.
Börülce faydaları nelerdir?
Börülce lifli ve çözülebilen bir lif yapısına sahip bir bitkidir. Çözülebilen lif yapısına sahip özelliğinden dolayı, kötü kolesterolü azaltmaktadır. Lifli yapısı sayesinde dışkılamayı kolaylaştırıp kabızlığı önlemektedir. Börülce içeriğindeki bol miktardaki lif ten dolayı yavaş sindirilir ve tok tutma özelliğine sahiptir. Börülce kalp hastalıklarını azaltarak yüksek tansiyon içinde faydalıdır. Ayrıca şeker hastalarının mutlaka tüketmesi gereken bir besin grubudur. Şeker hastalarında karbonhidratların emilimini azaltarak kandaki şeker oranını korur.
Börülcenin içeriğinde bulunan vitamin, demir, çinko, manganez ve potasyum mineralleri ile kötü kolesterol, kabızlık, yüksek tansiyonu engellediği gibi bağışıklık sistemini güçlendirerek ve koruyarak kanseri önleme özelliği de taşımaktadır.
Besin değerleri açısından yarım su bardağı kuru börülce de 6 gram kadar lif bulunmaktadır. Ayrıca börülce bir A vitamini deposu olup, görme duyularımızın daha iyi çalışmasını sağlar. Bir su bardağı börülce ile günlük A vitamini ihtiyacımızın yarısını alırız.
Ülkemizde çokça görülen demir anemisi eksikliği, börülcenin demir açısından zengin bir besin olmasından dolayı tercih edilmesi gereken bir gıdadır. Özellikle bayanlarda adet dönemlerin de, gebelikte ve emzikli annelerde demir eksikliği daha da fazlalaşır. Dolayısı ile bu gruptaki bayanların tüketmeleri demir eksikliğine iyi gelecektir. Kansızlık için birebirdir.
Börülce çinko açısından da çok zengin olduğundan özellikle hücrelerin yenilenmesi için ve yaraların daha çabuk iyileşmesi için alınması gereken bir besindir.
Börülcenin içinde fazlaca bulunan manganez mineralinin en önemli görevi vücuttaki proteinin sentezlenerek, sindirim sayesinde besinlerden enerji üretimini sağlamaktır. Manganez bağ dokularının daha güçlü ve esnek olmasını aynı zamanda kemik gelişimi ve büyümeyi sağlar. Sinir sistemini de düzenler. Manganez kanı pıhtılaştırma özelliğine sahip olduğu gibi cinsel gücü de artırır.
Bir su bardağı börülcede 0.5 gram kadar potasyum da bulunmaktadır. Potasyum hayatımızı devam ettirebilmemiz için hayati önem taşıyan minerallerden biridir. Potasyum vücudumuzdaki su ve mineral dengesini koruyan önemli bir ihtiyaçtır. Potasyum vücuda alınan besinleri hücrelere taşıyarak, sinir sitemindeki mesajların iletilmesinde rol oynar. Ayrıca kalp ve kaslar içinde son derece önemlidir.
Börülce folik asit bakımından da oldukça zengin bir gıdadır. Folik asit B9 vitaminidir. Bir su bardağı börülce ile günlük folik asit ihtiyacımızın % 60'ını karşılarız. Börülceyi sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.