Taratorlu Börülce, Börülce baklagiller ailesinden olan bir sebzedir. Görünüm itibariyle taze fasulyeye benzer. Çoğu bayan börülce ile taze fasulyeyi çok fazla birbirine karıştırılır. Aralarındaki tek fark börülce taze fasulyeye oranla daha az kılçıklıdır. Börülce ister taze olarak ister kuru olarak tüketilebilir. Taze olan yeşil renkteki börülce genelde yazın kurusu ise kışın tüketilir.
Vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Ayrıca yüksek lif içerdiği için sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa iyi gelir. Kan şekeri dengesini düzenler. Birbirinden farklı şekillerde hazırlanarak sunumu yapılabilir. İster salatası, yemeği, turşusu, zeytinyağlısı ya da mezesi yapılır. Değişik soslar kullanılarak farklı lezzetler yakalanabilir. Taratorlu börülce de bunlardan bir tanesidir. Tarator yoğun sarımsak tadı içeren ve yoğurttan yapılan bir sostur. Genelde kalamar, ahtapot ve midye tava gibi deniz ürünlerinin yanında servis edilse de çoğu sebze ile oldukça uyum sağlar. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yaygın şekilde tüketilir. Taratorlu börülce çok fazla el oyalamadan oldukça kısa sürede hazırlanır. Ana yemeklerde aperitif olarak sunumu yapılabilir.