Taratorlu Börülce

Taratorlu Börülce, Börülce baklagiller ailesinden olan bir sebzedir. Görünüm itibariyle taze fasulyeye benzer. Çoğu bayan börülce ile taze fasulyeyi çok fazla birbirine karıştırılır. Aralarındaki tek fark börülce taze fasulyeye oranla daha az kılçıklıdır. Börülce ister taze olarak ister kuru olarak tüketilebilir. Taze olan yeşil renkteki börülce genelde yazın kurusu ise kışın tüketilir.
Vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Ayrıca yüksek lif içerdiği için sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa iyi gelir. Kan şekeri dengesini düzenler. Birbirinden farklı şekillerde hazırlanarak sunumu yapılabilir. İster salatası, yemeği, turşusu, zeytinyağlısı ya da mezesi yapılır. Değişik soslar kullanılarak farklı lezzetler yakalanabilir. Taratorlu börülce de bunlardan bir tanesidir. Tarator yoğun sarımsak tadı içeren ve yoğurttan yapılan bir sostur. Genelde kalamar, ahtapot ve midye tava gibi deniz ürünlerinin yanında servis edilse de çoğu sebze ile oldukça uyum sağlar. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yaygın şekilde tüketilir. Taratorlu börülce çok fazla el oyalamadan oldukça kısa sürede hazırlanır. Ana yemeklerde aperitif olarak sunumu yapılabilir.

Taratorlu Börülce İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kilo taze börülce
  • 1 litre su
  • 1 çay kaşığı tuz

Tarator Sosu için

  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 4-5 dilim bayat ekmek içi
  • 1 adet limon
  • 3 diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Taratorlu Börülce Nasıl Yapılır?

Taratorlu börülce tarifinde öncelikli olarak börülceler bir süre haşlanmalıdır.
Börülceler aynı taze fasulyede olduğu gibi ayıklanmalıdır. Börülceler yıkandıktan sonra baş ve uç kısımları bir bıçak yardımıyla kesilir. Kenarlarında varsa kılçıkları ayıklanarak birkaç parçaya kesilir. Derin bir tencereye bir milyar ve tuz konularak tencere ocağa alınır. Su kaynadıktan sonra içerisine börülceler ilave edilir. Diriliğini çok kaybetmeyecek şekilde yaklaşık 8-9 dakika haşlanır. Haşlanan börülceler yeşil rengini kaybetmemesi için soğuk sudan geçirilerek süzgece konur. Börülcelerin suları süzülürken tarator sos hazırlanır. Bayat ekmek içleri olabildiğince ufalanır. Sarımsakların kabukları soyularak rendenin ince tarafıyla rendelenir. Cevizler robottan geçirilerek ufalanır. Limonun suyu sıkılır. Tüm malzemeler derin bir kâseye alınarak iyice harmanlanır. Tarator sos dinlenmesi için 1-2 saat buzdolabına kaldırılır. Haşlanan börülce servis tabağına alınır. Üzerine kaşık yardımıyla tarator sos dökülür. Tercihe göre taratorlu börülce üzerine kırmızı pul biner serpilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.

23.01.2024 06:14:32
Taratorlu Börülce ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Taratorlu Börülce Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Taratorlu Börülce"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Deniz Börülcesi Nerede Yetişir

Deniz börülcesi nerede yetişir, Deniz börülcesi denince denizde yetiştiği düşünülmektedir, oysa deniz börülcesi kıyıda denize yakın yerlerde kumluk bölgede y...
Devamını Oku

Börülce Haşlama

Börülce Haşlama, baklagiller ailesine mensup olan börülce şekil ve yetişme şartları bakımından fasulyeye benzemektedir. Tek yıllık, otsu ve kazık köklü olan ...
Devamını Oku

Kuru Börülce Süt Yaparmı

Kuru börülce süt yapar mı hem lezzetli hem de besleyici içinde protein, demir ve fiber bulunan mükemmel bir bakliyattır. Kuru börülce aynı zamanda iyi bir po...
Devamını Oku

Börülce Bitkisi

Börülce bitkisi, Baklagiller ailesinden olan görünüş olarak fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Taze fasulye gibi börülce bitkisinin de taze olarak zeytinyağlı ...
Devamını Oku

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Börülce Salatası Kaç Kalori, 1 Porsiyon (100 Gram) Börülce Salatası, yaklaşık olarak 101 (Kcal) kaloridir. Börülce, B1 ve K vitamini, folik asit; demir, pota...
Devamını Oku

Börülce Ekimi

Börülce Ekimi, Börülce, baklagiller ailesine ait bir bitkidir. Şekil itibariyle de fasulyeye benzer. Tüketimi salatalarda, yemeklerde ya da turşu şeklin...
Devamını Oku

Kuru Börülce

Kuru börülce: Kuru börülce oldukça faydalı bir bakliyattır. Özellikle vücuttaki fazla yağları atmaya yardımcı olan bir besin olarak bilinmektedir. Kuru börül...
Devamını Oku

Börülce Buzlukta Nasıl Saklanır

Börülce buzlukta nasıl saklanır; mevsiminde alınan taze börülceler güzelce ayıklanır ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisinde iki litre su kayn...
Devamını Oku

Börülce Yetiştiriciliği

Börülce yetiştiriciliği, Börülce yetiştiriciliği ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yetiştirilen, yağ miktarı düşük protein oranı yüksek bir bakl...
Devamını Oku

Börülce Tohumu

Börülce tohumu, genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekimi yapılır. Börülce tohumunda, tohumun kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından oldukç...
Devamını Oku

Börülce Çeşitleri

Börülce çeşitleri; börülceye acebek, karnıkara, maş fasulyesi Çin fasulyesi gibi çeşitli isimleride vardır. Börülce baklagiller familyasındandır. Fasuly...
Devamını Oku

Börülce Konservesi

Börülce konservesi acebek olarak da bilinen evde kış için hazırlayabileceğiniz konservelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece kış aylarına hazırlık...
Devamını Oku

Börülce Besin Değeri

Börülce besin değeri, açısından oldukça kaliteli olan sebzeler arasındadır. Evlerde çok sık yapılmasa da restoran menülerde sıkça karşımıza çıkabilmektedir. ...
Devamını Oku

Börülce Kavurması

Börülce kavurması hazırlayacağınız büyük yemek masalarında kesilikle bulunması gereken mezeler arasında yer alıyor. Özellikle kalabalık misafirleriniz için l...
Devamını Oku

Börülce Mezesi

Börülce Mezesi, Börülce hem kış mevsiminde hem de yaz mevsiminde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Börülce mezesi kolay ve pratik olduğu kadar oldukça besleyici v...
Devamını Oku

Börülce Nasıl Haşlanır

Börülce Nasıl Haşlanır; Börülce, göbeği koyu renge sahip olduğu için Karnıkara denilmektedir. Daha çok fasulyeye benzemektedir. C vitamini ve bitkisel protei...
Devamını Oku

Börülce Ekşilemesi

Börülce ekşilemesi, bir Ege lezzeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Ege kültüründe doğup büyüyen ve yaşayanlar için vazgeçilmez bir lezzet olarak karşımıza çık...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Kalori

Deniz börülcesi kalori bakımından oldukça düşüktür. Deniz börülcesinden yapılan salata, bazı sebze salatalarından daha fazla içerisinde proteine sahipti...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Sosu

Deniz börülcesi sosu, Deniz börülcesi sağlığa faydası ile bilinen bir üründür. Sofralarda pek sık yer almaz fakat vücut üzerinde olan faydalarını duyduğunuzd...
Devamını Oku

Börülce Fasulyesi

Börülce fasulyesi, Börülce, baklagiller ailesinden bir tarım bitkisidir. Kazık bir köke sahiptir. Yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan o...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Deniz Börülcesi Nerede Yetişir
Börülce Haşlama
Kuru Börülce Süt Yaparmı
Börülce Bitkisi
Börülce Salatası Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024