Börülce Yetiştiriciliği

Börülce yetiştiriciliği, Börülce yetiştiriciliği ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yetiştirilen, yağ miktarı düşük protein oranı yüksek bir baklagildir. İnsan beslenmesinin yanı sıra hayvan yemi olarak da kullanılan börülce baklaları taze olarak ya da kuru taneli olarak yemeklerde kullanılır. Fakat ülkemizde börülce yeteri miktarda sofralarda yer bulamamaktadır.
Bu sebepten yıllık üretimi çok fazla olmayan bir bitkidir. Yetiştirilen bölgelerde yemeği, turşusu ve salatası yapılmaktadır.

Börülce yetiştiriciliği için iklim şartları: Börülce nemli koşulları seven, soğuğa karşı çok hassas bir sıcak iklim sebzesi olduğundan iç Anadolu ve doğu Anadolu'da yetişememektedir. Aşırı kuraklığı sevmez, kuraklıkta tohum ve meyve veremez. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının 5-10 dereceyi geçmemesi gereklidir. Börülcelerin güzel yetiştirilmesi için hava sıcaklığı 20- 30 derecedir.

Toprak şartları: Börülce killi topraklardan kumlu topraklara kadar farklı topraklarda yetiştirilebilmektedir. Erkenci taze börülce için hafif topraklar tercih edilirken, Kuru taneli börülceler için ağır topraklar tercih edilmektedir. Ekim yapılacak toprağın analizi yapılmalıdır. Tarım il müdürlükleri bu konuda yardımcı olurlar. Optimum toprak pH'sının 5.5-6.5 civarında olması istenmektedir.

Gübrelenmesi: Börülce bitkisinde fosfor içeriği oldukça yüksek olduğundan, azot bakımından kendi kendine yeterli olmaktadır.
Toprak gübrelemede dekar başına 10-15 kg Azot, 10-12 kg Fosfor, 8-10 kg ise potasyumlu gübre verilmelidir. Toprak analizinde gerek görülürse kalsiyum, magnezyum ve kükürt de verilebilmektedir.

Toprağın hazırlanması ve ekimi: Tohum ekilecek alandaki toprak temizlenerek keseksiz işlenmiş olmalı toprak çok basık olmamalı çünkü basık olursa hava akışı ve su geçişi kötüleşir, buna dikkat edilmelidir. Toprak sonbaharda hazırlanır kış geçtikten sonra ilk baharda 10-15 santimden sürüm yapılır. Diskaro ve tırmık çekilerek toprak parçalanır, ufalanır ve düzeltilir. İlkbaharda topraklar çimlenme işin gerekli sıcağa ulaşınca ekim yapılır. Ekimde serpme yöntemi başarılı olmaz, bunun yerine sıraya ekim yapılmalıdır. Yem amacıyla ekilen börülceler daha sık, fazla büyüyen ve yatık gelişen çeşitlerin seyrek ekilmesi gereklidir. Ekim derinliği 5-6 cm olmalıdır.

Sulama: Çimlenme zamanında toprakta yeterli miktarda nemin olmaması halinde çiçeklenme öncesinde birkaç kez, tane doldurma öncesinde ise birkaç kez daha sulamakta yüksek verim sağlanabilir. Bir dönemde 7-10 gün aralıklar ile 3-4 kez sulama yapılır. Çıkış ile çiçeklenme dönemi arasında fazla suyun bitkide solgunluk meydana getireceğinden, hafif sulama yapılmalıdır. Sırık tipi börülceler de bitki 30- 40 santim boy alacağından sulamadan bir gün sonra bitki başına bir adet sırık dikilmelidir, daha sonra bitkiler bu sırığa sarılırlar.
21.01.2024 16:54:05
Börülce Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Börülce Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Börülce Yetiştiriciliği"
Merhabalar ben evimin bahçesinde hobi olarak çok az börülce ektim arşın börülcesi boceklenirse ne gibi ilaç kullamamlazim yani bakımını nasıl yapabilirim. .
Çiğdem Ergin . 14.04.2018
Ben balkonumda arşın börülce yetiştirmek için tohumunu nereden temin edebilirim şimdiden çok teşekkür ederim
Zehra . 26.03.2019 22:23:18

Deniz Börülcesi Nerede Yetişir

Deniz börülcesi nerede yetişir, Deniz börülcesi denince denizde yetiştiği düşünülmektedir, oysa deniz börülcesi kıyıda denize yakın yerlerde kumluk bölgede y...
Devamını Oku

Börülce Haşlama

Börülce Haşlama, baklagiller ailesine mensup olan börülce şekil ve yetişme şartları bakımından fasulyeye benzemektedir. Tek yıllık, otsu ve kazık köklü olan ...
Devamını Oku

Kuru Börülce Süt Yaparmı

Kuru börülce süt yapar mı hem lezzetli hem de besleyici içinde protein, demir ve fiber bulunan mükemmel bir bakliyattır. Kuru börülce aynı zamanda iyi bir po...
Devamını Oku

Börülce Bitkisi

Börülce bitkisi, Baklagiller ailesinden olan görünüş olarak fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Taze fasulye gibi börülce bitkisinin de taze olarak zeytinyağlı ...
Devamını Oku

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Börülce Salatası Kaç Kalori, 1 Porsiyon (100 Gram) Börülce Salatası, yaklaşık olarak 101 (Kcal) kaloridir. Börülce, B1 ve K vitamini, folik asit; demir, pota...
Devamını Oku

Börülce Ekimi

Börülce Ekimi, Börülce, baklagiller ailesine ait bir bitkidir. Şekil itibariyle de fasulyeye benzer. Tüketimi salatalarda, yemeklerde ya da turşu şeklin...
Devamını Oku

Kuru Börülce

Kuru börülce: Kuru börülce oldukça faydalı bir bakliyattır. Özellikle vücuttaki fazla yağları atmaya yardımcı olan bir besin olarak bilinmektedir. Kuru börül...
Devamını Oku

Börülce Buzlukta Nasıl Saklanır

Börülce buzlukta nasıl saklanır; mevsiminde alınan taze börülceler güzelce ayıklanır ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisinde iki litre su kayn...
Devamını Oku

Börülce Tohumu

Börülce tohumu, genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekimi yapılır. Börülce tohumunda, tohumun kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından oldukç...
Devamını Oku

Börülce Çeşitleri

Börülce çeşitleri; börülceye acebek, karnıkara, maş fasulyesi Çin fasulyesi gibi çeşitli isimleride vardır. Börülce baklagiller familyasındandır. Fasuly...
Devamını Oku

Börülce Konservesi

Börülce konservesi acebek olarak da bilinen evde kış için hazırlayabileceğiniz konservelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece kış aylarına hazırlık...
Devamını Oku

Börülce Besin Değeri

Börülce besin değeri, açısından oldukça kaliteli olan sebzeler arasındadır. Evlerde çok sık yapılmasa da restoran menülerde sıkça karşımıza çıkabilmektedir. ...
Devamını Oku

Börülce Kavurması

Börülce kavurması hazırlayacağınız büyük yemek masalarında kesilikle bulunması gereken mezeler arasında yer alıyor. Özellikle kalabalık misafirleriniz için l...
Devamını Oku

Börülce Mezesi

Börülce Mezesi, Börülce hem kış mevsiminde hem de yaz mevsiminde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Börülce mezesi kolay ve pratik olduğu kadar oldukça besleyici v...
Devamını Oku

Börülce Nasıl Haşlanır

Börülce Nasıl Haşlanır; Börülce, göbeği koyu renge sahip olduğu için Karnıkara denilmektedir. Daha çok fasulyeye benzemektedir. C vitamini ve bitkisel protei...
Devamını Oku

Börülce Ekşilemesi

Börülce ekşilemesi, bir Ege lezzeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Ege kültüründe doğup büyüyen ve yaşayanlar için vazgeçilmez bir lezzet olarak karşımıza çık...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Kalori

Deniz börülcesi kalori bakımından oldukça düşüktür. Deniz börülcesinden yapılan salata, bazı sebze salatalarından daha fazla içerisinde proteine sahipti...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Sosu

Deniz börülcesi sosu, Deniz börülcesi sağlığa faydası ile bilinen bir üründür. Sofralarda pek sık yer almaz fakat vücut üzerinde olan faydalarını duyduğunuzd...
Devamını Oku

Börülce Fasulyesi

Börülce fasulyesi, Börülce, baklagiller ailesinden bir tarım bitkisidir. Kazık bir köke sahiptir. Yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan o...
Devamını Oku

Kuru Börülce Salatası

Kuru Börülce Salatası, Göbek kısmı koyu renkli olduğundan dolayı karnıkara adı verilen aynı kuru fasulyeye benzeyen bir bitkidir kuru börülce. Bitkisel ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Deniz Börülcesi Nerede Yetişir
Börülce Haşlama
Kuru Börülce Süt Yaparmı
Börülce Bitkisi
Börülce Salatası Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024