Börülce Piyazı
Börülce Piyazı. ana yemeğin yanında sunulabilecek nefis bir garnitürdür. Börülce piyazı pek çok kişi tarafından bir meze çeşidi olarak bilinir. Ancak yemeklerin yanına salata çeşidi olarak hazırlanabilmesinin yanı sıra ara soğuk olarak tercih edilmektedir. Oldukça pratik olarak hazırlanmasının yanı sıra çok şahane bir lezzete de sahiptir.
Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen bir piyaz türüdür. Genel olarak köftenin yanında veya çorbaların yanında yardımcı yemek olarak hazırlanabilen börülce piyazının çok daha lezzetli olması için mutlaka zeytinyağlı, bol yeşillik ve baharatlar kullanılarak hazırlanmalıdır.
Börülce Piyazı İçin Gerekli Malzemeleri- 2 su bardağı kuru börülce
- 1 adet iri boy kuru soğan
- 1 adet iri boy domates
- Yarım demet maydanoz
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- Yeteri kadar tuz
Sosu için- 2 çorba kaşığı elma sirkesi
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 çorba kaşığı nar ekşisi
- Yarım adet limon suyu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı sumak
- Yeteri kadar tuz
Üzeri için- 1 tutam ince kıyılmış dereotu
- 2 adet katı haşlanmış yumurta (Arzuya göre)
Börülce Piyazı Nasıl Yapılır?
Börülce piyazı hazırlığımıza bir gece önceden kuru börülceleri bir tencereye ekleyerek üzerini 2-3 parmak aşacak kadar su ilave ederek ertesi güne kadar bekleterek başlayalım.
Ardından bir gece bekleyerek ıslatılmış börülcelerin bekleme suyunu döktükten sonra tekrar üzerine su ilave ederek ocağa alalım. Börülceler 10-12 dakika kadar kaynadıktan sonra kaynayan suyunu süzdürüp börülceleri bol su altında yıkayıp tekrar tencereye alarak üzerine su ve toz şeker ekleyip ocağa alalım ve orta ateşte kuru börülceler yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Daha sonra haşlanmış börülcelerin haşlama suyu dökerek süzgece alıp bir kenarda bekleterek, börülce piyazımızın diğer malzemeleri hazırlayalım.
Soğanların kabuklarını soyduktan sonra ince yarım ay şeklinde piyazlık doğrayalım. Ardından domatesleri küçük küpler halinde doğrayalım. Süzülme bıraktığımız börülceleri geniş servis kasesine alarak üzerine soğanları ve domatesleri ilave edelim. Piyazın sosu için çukur bir kâseye zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, dövülmüş sarımsak, karabiber, kırmızı pul biber, sumak, tuz ve sirkeyi ilave ederek iyice karıştırarak sosumuzu hazır hale getirip börülcelerin üzerine gezdirerek döküp ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ilave ederek börülce piyazını karıştırarak harmanlayalım. Piyazın üzeri için haşlanmış yumurtaları iri dilimler şeklinde doğrayarak servis tabağının üzerine yerleştirip son olarak üzerine kırmızı pul biber ve sumak serpiştirerek servis yapalım.
Afiyet olsun.
21.01.2024 10:57:25
Börülce Piyazı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|