Börülce Piyazı

Börülce Piyazı. ana yemeğin yanında sunulabilecek nefis bir garnitürdür. Börülce piyazı pek çok kişi tarafından bir meze çeşidi olarak bilinir. Ancak yemeklerin yanına salata çeşidi olarak hazırlanabilmesinin yanı sıra ara soğuk olarak tercih edilmektedir. Oldukça pratik olarak hazırlanmasının yanı sıra çok şahane bir lezzete de sahiptir.
Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen bir piyaz türüdür. Genel olarak köftenin yanında veya çorbaların yanında yardımcı yemek olarak hazırlanabilen börülce piyazının çok daha lezzetli olması için mutlaka zeytinyağlı, bol yeşillik ve baharatlar kullanılarak hazırlanmalıdır.

Börülce Piyazı İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı kuru börülce
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 adet iri boy domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar tuz

Sosu için

  • 2 çorba kaşığı elma sirkesi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Yarım adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Yeteri kadar tuz

Üzeri için

  • 1 tutam ince kıyılmış dereotu
  • 2 adet katı haşlanmış yumurta (Arzuya göre)
Börülce Piyazı Nasıl Yapılır?

Börülce piyazı hazırlığımıza bir gece önceden kuru börülceleri bir tencereye ekleyerek üzerini 2-3 parmak aşacak kadar su ilave ederek ertesi güne kadar bekleterek başlayalım.
Ardından bir gece bekleyerek ıslatılmış börülcelerin bekleme suyunu döktükten sonra tekrar üzerine su ilave ederek ocağa alalım. Börülceler 10-12 dakika kadar kaynadıktan sonra kaynayan suyunu süzdürüp börülceleri bol su altında yıkayıp tekrar tencereye alarak üzerine su ve toz şeker ekleyip ocağa alalım ve orta ateşte kuru börülceler yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Daha sonra haşlanmış börülcelerin haşlama suyu dökerek süzgece alıp bir kenarda bekleterek, börülce piyazımızın diğer malzemeleri hazırlayalım.

Soğanların kabuklarını soyduktan sonra ince yarım ay şeklinde piyazlık doğrayalım. Ardından domatesleri küçük küpler halinde doğrayalım. Süzülme bıraktığımız börülceleri geniş servis kasesine alarak üzerine soğanları ve domatesleri ilave edelim. Piyazın sosu için çukur bir kâseye zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, dövülmüş sarımsak, karabiber, kırmızı pul biber, sumak, tuz ve sirkeyi ilave ederek iyice karıştırarak sosumuzu hazır hale getirip börülcelerin üzerine gezdirerek döküp ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ilave ederek börülce piyazını karıştırarak harmanlayalım. Piyazın üzeri için haşlanmış yumurtaları iri dilimler şeklinde doğrayarak servis tabağının üzerine yerleştirip son olarak üzerine kırmızı pul biber ve sumak serpiştirerek servis yapalım.

Afiyet olsun.
21.01.2024 10:57:25
Börülce Piyazı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Börülce Piyazı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Börülce Piyazı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Deniz Börülcesi Nerede Yetişir

Deniz börülcesi nerede yetişir, Deniz börülcesi denince denizde yetiştiği düşünülmektedir, oysa deniz börülcesi kıyıda denize yakın yerlerde kumluk bölgede y...
Devamını Oku

Börülce Haşlama

Börülce Haşlama, baklagiller ailesine mensup olan börülce şekil ve yetişme şartları bakımından fasulyeye benzemektedir. Tek yıllık, otsu ve kazık köklü olan ...
Devamını Oku

Kuru Börülce Süt Yaparmı

Kuru börülce süt yapar mı hem lezzetli hem de besleyici içinde protein, demir ve fiber bulunan mükemmel bir bakliyattır. Kuru börülce aynı zamanda iyi bir po...
Devamını Oku

Börülce Bitkisi

Börülce bitkisi, Baklagiller ailesinden olan görünüş olarak fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Taze fasulye gibi börülce bitkisinin de taze olarak zeytinyağlı ...
Devamını Oku

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Börülce Salatası Kaç Kalori, 1 Porsiyon (100 Gram) Börülce Salatası, yaklaşık olarak 101 (Kcal) kaloridir. Börülce, B1 ve K vitamini, folik asit; demir, pota...
Devamını Oku

Börülce Ekimi

Börülce Ekimi, Börülce, baklagiller ailesine ait bir bitkidir. Şekil itibariyle de fasulyeye benzer. Tüketimi salatalarda, yemeklerde ya da turşu şeklin...
Devamını Oku

Kuru Börülce

Kuru börülce: Kuru börülce oldukça faydalı bir bakliyattır. Özellikle vücuttaki fazla yağları atmaya yardımcı olan bir besin olarak bilinmektedir. Kuru börül...
Devamını Oku

Börülce Buzlukta Nasıl Saklanır

Börülce buzlukta nasıl saklanır; mevsiminde alınan taze börülceler güzelce ayıklanır ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisinde iki litre su kayn...
Devamını Oku

Börülce Yetiştiriciliği

Börülce yetiştiriciliği, Börülce yetiştiriciliği ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yetiştirilen, yağ miktarı düşük protein oranı yüksek bir bakl...
Devamını Oku

Börülce Tohumu

Börülce tohumu, genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekimi yapılır. Börülce tohumunda, tohumun kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından oldukç...
Devamını Oku

Börülce Çeşitleri

Börülce çeşitleri; börülceye acebek, karnıkara, maş fasulyesi Çin fasulyesi gibi çeşitli isimleride vardır. Börülce baklagiller familyasındandır. Fasuly...
Devamını Oku

Börülce Konservesi

Börülce konservesi acebek olarak da bilinen evde kış için hazırlayabileceğiniz konservelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece kış aylarına hazırlık...
Devamını Oku

Börülce Besin Değeri

Börülce besin değeri, açısından oldukça kaliteli olan sebzeler arasındadır. Evlerde çok sık yapılmasa da restoran menülerde sıkça karşımıza çıkabilmektedir. ...
Devamını Oku

Börülce Kavurması

Börülce kavurması hazırlayacağınız büyük yemek masalarında kesilikle bulunması gereken mezeler arasında yer alıyor. Özellikle kalabalık misafirleriniz için l...
Devamını Oku

Börülce Mezesi

Börülce Mezesi, Börülce hem kış mevsiminde hem de yaz mevsiminde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Börülce mezesi kolay ve pratik olduğu kadar oldukça besleyici v...
Devamını Oku

Börülce Nasıl Haşlanır

Börülce Nasıl Haşlanır; Börülce, göbeği koyu renge sahip olduğu için Karnıkara denilmektedir. Daha çok fasulyeye benzemektedir. C vitamini ve bitkisel protei...
Devamını Oku

Börülce Ekşilemesi

Börülce ekşilemesi, bir Ege lezzeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Ege kültüründe doğup büyüyen ve yaşayanlar için vazgeçilmez bir lezzet olarak karşımıza çık...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Kalori

Deniz börülcesi kalori bakımından oldukça düşüktür. Deniz börülcesinden yapılan salata, bazı sebze salatalarından daha fazla içerisinde proteine sahipti...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Sosu

Deniz börülcesi sosu, Deniz börülcesi sağlığa faydası ile bilinen bir üründür. Sofralarda pek sık yer almaz fakat vücut üzerinde olan faydalarını duyduğunuzd...
Devamını Oku

Börülce Fasulyesi

Börülce fasulyesi, Börülce, baklagiller ailesinden bir tarım bitkisidir. Kazık bir köke sahiptir. Yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan o...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Deniz Börülcesi Nerede Yetişir
Börülce Haşlama
Kuru Börülce Süt Yaparmı
Börülce Bitkisi
Börülce Salatası Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024