Börülce Haşlama

Börülce Haşlama, baklagiller ailesine mensup olan börülce şekil ve yetişme şartları bakımından fasulyeye benzemektedir. Tek yıllık, otsu ve kazık köklü olan börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde siyah halkaların oluşmasından dolayı halk arasında karnıkara da denilmektedir. Taze, kuru ve deniz börülcesi olarak üç çeşit halinde tüketilebilen börülcenin haşlaması da farklılık göstermektedir.

Taze Börülce Haşlama


Aldığımız ya da kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz taze börülcelerin kılçıklarını dikkatli bir şekilde temizlememiz gerekmektedir. Tıpkı taze fasulyede olduğu gibi alt ve üst kısımlarını kopardığımız börülcenin yanlarındaki kılçıkları dikkatli bir şekilde ayıklamalıyız. Üzerinde siyah kurt deliği olup olmadığın baktıktan sonra börülcelerimizi boyutlarına göre iki ya da üçe bölüyoruz. Bu işlemi bıçakla yapabileceğiniz gibi elinizle de pek rahat yapabilirsiniz. Küçük parçalara ayırdığımız börülcelerimizi önceden kaynaması için ocağa koyduğumuz bir tencere suyun içine atıp 10 dakika kadar kaynamaya bırakıyoruz. Yumuşayan börülcelerinizin renklerini kaybetmesini istemiyorsanız kaynayan sudan çıkardıktan sonra soğuk suyun içinde birkaç dakika bekletebilirsiniz. Bu şekilde yaparak börülcenin yeşil rengini korumuş olursunuz.

Kuru Börülce Haşlama


Kuru börülcelerimizi haşlamadan önce tıpkı fasulye ve nohut gibi bakliyatlar da yaptığımız gibi bir gece önceden suya yatırıyoruz. Haşlayacağımız zaman sudan çıkarttığımız kuru börülceleri bir tencereye koyuyoruz.
Üzerini dört parmak geçecek şekilde su koyduğumuz börülceleri 10 dakika kadar kaynatmaya bırakıyoruz. Bu sürenin sonunda börülcelerimizin suyunu süzüyoruz ve aynı işlemi tekrarlıyoruz. Yine 10-15 dakika kadar kaynattığımız börülcelerin suyunu süzüyoruz ve kullanıma hazır hale geliyor.

Deniz Börülcesi Haşlama


Kuşkusuz deniz börülcesi ev hanımlarının korkulu rüyasıdır. Boğum boğum yapısı temizlenmesini oldukça zorlaştırmaktadır. Fakat deniz börülcesini haşladıktan sonra temizlemek oldukça kolaydır. Tıpkı taze börülce de yaptığımız gibi bir tencerede 15 dakika kadar kaynattıktan sonra deniz börülcelerimizin haşlandığından emin olunca ocaktan alıp buzlu bir suyun içine döküyoruz. Şoklama işleminin ardından kökünün en yakın yerinden tuttuğumuz kılçıklarını nazikçe çekerek rahatlıkla temizlenebilmektedir.
Afiyet olsun.
21.01.2024 22:10:57
Börülce Haşlama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Börülce Haşlama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Börülce Haşlama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Deniz Börülcesi Nerede Yetişir

Deniz börülcesi nerede yetişir, Deniz börülcesi denince denizde yetiştiği düşünülmektedir, oysa deniz börülcesi kıyıda denize yakın yerlerde kumluk bölgede y...
Devamını Oku

Kuru Börülce Süt Yaparmı

Kuru börülce süt yapar mı hem lezzetli hem de besleyici içinde protein, demir ve fiber bulunan mükemmel bir bakliyattır. Kuru börülce aynı zamanda iyi bir po...
Devamını Oku

Börülce Bitkisi

Börülce bitkisi, Baklagiller ailesinden olan görünüş olarak fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Taze fasulye gibi börülce bitkisinin de taze olarak zeytinyağlı ...
Devamını Oku

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Börülce Salatası Kaç Kalori, 1 Porsiyon (100 Gram) Börülce Salatası, yaklaşık olarak 101 (Kcal) kaloridir. Börülce, B1 ve K vitamini, folik asit; demir, pota...
Devamını Oku

Börülce Ekimi

Börülce Ekimi, Börülce, baklagiller ailesine ait bir bitkidir. Şekil itibariyle de fasulyeye benzer. Tüketimi salatalarda, yemeklerde ya da turşu şeklin...
Devamını Oku

Kuru Börülce

Kuru börülce: Kuru börülce oldukça faydalı bir bakliyattır. Özellikle vücuttaki fazla yağları atmaya yardımcı olan bir besin olarak bilinmektedir. Kuru börül...
Devamını Oku

Börülce Buzlukta Nasıl Saklanır

Börülce buzlukta nasıl saklanır; mevsiminde alınan taze börülceler güzelce ayıklanır ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisinde iki litre su kayn...
Devamını Oku

Börülce Yetiştiriciliği

Börülce yetiştiriciliği, Börülce yetiştiriciliği ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yetiştirilen, yağ miktarı düşük protein oranı yüksek bir bakl...
Devamını Oku

Börülce Tohumu

Börülce tohumu, genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekimi yapılır. Börülce tohumunda, tohumun kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından oldukç...
Devamını Oku

Börülce Çeşitleri

Börülce çeşitleri; börülceye acebek, karnıkara, maş fasulyesi Çin fasulyesi gibi çeşitli isimleride vardır. Börülce baklagiller familyasındandır. Fasuly...
Devamını Oku

Börülce Konservesi

Börülce konservesi acebek olarak da bilinen evde kış için hazırlayabileceğiniz konservelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece kış aylarına hazırlık...
Devamını Oku

Börülce Besin Değeri

Börülce besin değeri, açısından oldukça kaliteli olan sebzeler arasındadır. Evlerde çok sık yapılmasa da restoran menülerde sıkça karşımıza çıkabilmektedir. ...
Devamını Oku

Börülce Kavurması

Börülce kavurması hazırlayacağınız büyük yemek masalarında kesilikle bulunması gereken mezeler arasında yer alıyor. Özellikle kalabalık misafirleriniz için l...
Devamını Oku

Börülce Mezesi

Börülce Mezesi, Börülce hem kış mevsiminde hem de yaz mevsiminde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Börülce mezesi kolay ve pratik olduğu kadar oldukça besleyici v...
Devamını Oku

Börülce Nasıl Haşlanır

Börülce Nasıl Haşlanır; Börülce, göbeği koyu renge sahip olduğu için Karnıkara denilmektedir. Daha çok fasulyeye benzemektedir. C vitamini ve bitkisel protei...
Devamını Oku

Börülce Ekşilemesi

Börülce ekşilemesi, bir Ege lezzeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Ege kültüründe doğup büyüyen ve yaşayanlar için vazgeçilmez bir lezzet olarak karşımıza çık...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Kalori

Deniz börülcesi kalori bakımından oldukça düşüktür. Deniz börülcesinden yapılan salata, bazı sebze salatalarından daha fazla içerisinde proteine sahipti...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Sosu

Deniz börülcesi sosu, Deniz börülcesi sağlığa faydası ile bilinen bir üründür. Sofralarda pek sık yer almaz fakat vücut üzerinde olan faydalarını duyduğunuzd...
Devamını Oku

Börülce Fasulyesi

Börülce fasulyesi, Börülce, baklagiller ailesinden bir tarım bitkisidir. Kazık bir köke sahiptir. Yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan o...
Devamını Oku

Kuru Börülce Salatası

Kuru Börülce Salatası, Göbek kısmı koyu renkli olduğundan dolayı karnıkara adı verilen aynı kuru fasulyeye benzeyen bir bitkidir kuru börülce. Bitkisel ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Deniz Börülcesi Nerede Yetişir
Börülce Haşlama
Kuru Börülce Süt Yaparmı
Börülce Bitkisi
Börülce Salatası Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024