Börülce Bitkisi

Börülce bitkisi, Baklagiller ailesinden olan görünüş olarak fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Taze fasulye gibi börülce bitkisinin de taze olarak zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilir. Yemeğin dışında turşusu ve salatası da yapılır. Börülce bitkisi göğüs ve akciğere faydalı bir bitkidir. İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntı sını giderdiği, cinsel arzuyu artırdığı bilinmektedir.
Kandaki şeker oranını düşürerek yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Kansızlığa iyi gelen börülce bitkisi aynı zamanda yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Kök yapısı kazık şeklinde olan börülce bitkisi tek yıllık bir bitkidir. Börülce bitkisi çiçek açtığında, çiçekleri yaprak yataklarından çıkar ve meyveye bağlandığı yerlerde renkli halkalar mevcut olur. Börülce bitkisi özellikle protein bakımından çok zengindir. Bunun yanı sıra C vitaminide bolca bulunmaktadır. Börülce bitkisi iyot oranı yüksek yerlerde yetiştirildiği için tadı tuzlu ve ekşi gibidir. Börülce bitkisi deniz kıyısında yakın bölgelerde yetişir. Ülkemizde de ise Tuz Gölü ve Gökova çevresinde yetiştirilir. En çok Ege bölgesinde tipik besin maddesi olarak tüketilmektedir.

Börülce bitkisi nasıl yetiştirilir, Börülce yetiştirebilmek için toprak ısısının 10 derece civarında olması gerekir. Sonların tamamen bittiği dönemde yapılmalıdır. Börülce bitkisi yetiştirirken kullanacağınız toprağın torflu olması gerekir. Toprağı fıs fıs kullanarak nemlendirirken sonra tohumları dikin ve toprağı yeniden nemlendirin.
Üzerini streç film ile kapattığınız kabı ara ara açıp nemlendirin. Börülce bitkisi ortalama 10 gün içerisinde çimlenir. Yeşeren bitkilerin üzerini açın. Bahçeye arası 7/10 cm olacak şekilde nefes alacak şekilde ekin. Toprağın yeterli nem alması ve güneş ışığından faydalanması önemlidir. Güneş ışığı alan kuzey ve Güney kısımlara Ekim yaparsanız bitki çabuk olgunlaşacaktır. Toprağın nefes alması bitkinin gelişimini tamamlanmasını sağlayacaktır. Börülce bitkisi yüzeye çıktığında 2/3 yapraklı dönemde seyretme ve boğaz, ot çapası yapılır. Yağış durumuna göre yeniden çapa yapılarak kaymak tabakası yapılır ve yabancı otlar ayıklanır. Sulama karıklardan yapılır. 7/10 gün aralıkla karıktan sızdırma suretiyle 3/4 kez su verilir. Börülce bitkisi uzamaya başlayınca her fide için bir sırık konulup bitkiler sırığa sardırılır. Börülce bitkisi hasat zamanı iki şekilde olur. Taze fasulye gibi taze olarak hasat edilmek istendiğinde çalışanlar tarafından elle hasat edilir. Diğer bir hali ise tane kuru börülce olarak toplanır. Bunu hasat zamanı makinalar tarafından yapılır. Yetiştirme koşullarına ve çeşit özelliğine göre değişkenlik göstermesiyle beraber, dekar başına 750/1000 kg taze börülce hasat edilir. Taze börülce bitkisi verimine ekolojik koşullar da önemli ölçüde etki eder. Kuru tane olarak da dekardan ortalama 100/150 kg verim alınır.
19.01.2024 10:56:52
Börülce Bitkisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Börülce Bitkisi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Börülce Bitkisi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Deniz Börülcesi Nerede Yetişir

Deniz börülcesi nerede yetişir, Deniz börülcesi denince denizde yetiştiği düşünülmektedir, oysa deniz börülcesi kıyıda denize yakın yerlerde kumluk bölgede y...
Devamını Oku

Börülce Haşlama

Börülce Haşlama, baklagiller ailesine mensup olan börülce şekil ve yetişme şartları bakımından fasulyeye benzemektedir. Tek yıllık, otsu ve kazık köklü olan ...
Devamını Oku

Kuru Börülce Süt Yaparmı

Kuru börülce süt yapar mı hem lezzetli hem de besleyici içinde protein, demir ve fiber bulunan mükemmel bir bakliyattır. Kuru börülce aynı zamanda iyi bir po...
Devamını Oku

Börülce Salatası Kaç Kalori?

Börülce Salatası Kaç Kalori, 1 Porsiyon (100 Gram) Börülce Salatası, yaklaşık olarak 101 (Kcal) kaloridir. Börülce, B1 ve K vitamini, folik asit; demir, pota...
Devamını Oku

Börülce Ekimi

Börülce Ekimi, Börülce, baklagiller ailesine ait bir bitkidir. Şekil itibariyle de fasulyeye benzer. Tüketimi salatalarda, yemeklerde ya da turşu şeklin...
Devamını Oku

Kuru Börülce

Kuru börülce: Kuru börülce oldukça faydalı bir bakliyattır. Özellikle vücuttaki fazla yağları atmaya yardımcı olan bir besin olarak bilinmektedir. Kuru börül...
Devamını Oku

Börülce Buzlukta Nasıl Saklanır

Börülce buzlukta nasıl saklanır; mevsiminde alınan taze börülceler güzelce ayıklanır ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisinde iki litre su kayn...
Devamını Oku

Börülce Yetiştiriciliği

Börülce yetiştiriciliği, Börülce yetiştiriciliği ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yetiştirilen, yağ miktarı düşük protein oranı yüksek bir bakl...
Devamını Oku

Börülce Tohumu

Börülce tohumu, genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekimi yapılır. Börülce tohumunda, tohumun kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından oldukç...
Devamını Oku

Börülce Çeşitleri

Börülce çeşitleri; börülceye acebek, karnıkara, maş fasulyesi Çin fasulyesi gibi çeşitli isimleride vardır. Börülce baklagiller familyasındandır. Fasuly...
Devamını Oku

Börülce Konservesi

Börülce konservesi acebek olarak da bilinen evde kış için hazırlayabileceğiniz konservelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece kış aylarına hazırlık...
Devamını Oku

Börülce Besin Değeri

Börülce besin değeri, açısından oldukça kaliteli olan sebzeler arasındadır. Evlerde çok sık yapılmasa da restoran menülerde sıkça karşımıza çıkabilmektedir. ...
Devamını Oku

Börülce Kavurması

Börülce kavurması hazırlayacağınız büyük yemek masalarında kesilikle bulunması gereken mezeler arasında yer alıyor. Özellikle kalabalık misafirleriniz için l...
Devamını Oku

Börülce Mezesi

Börülce Mezesi, Börülce hem kış mevsiminde hem de yaz mevsiminde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Börülce mezesi kolay ve pratik olduğu kadar oldukça besleyici v...
Devamını Oku

Börülce Nasıl Haşlanır

Börülce Nasıl Haşlanır; Börülce, göbeği koyu renge sahip olduğu için Karnıkara denilmektedir. Daha çok fasulyeye benzemektedir. C vitamini ve bitkisel protei...
Devamını Oku

Börülce Ekşilemesi

Börülce ekşilemesi, bir Ege lezzeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Ege kültüründe doğup büyüyen ve yaşayanlar için vazgeçilmez bir lezzet olarak karşımıza çık...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Kalori

Deniz börülcesi kalori bakımından oldukça düşüktür. Deniz börülcesinden yapılan salata, bazı sebze salatalarından daha fazla içerisinde proteine sahipti...
Devamını Oku

Deniz Börülcesi Sosu

Deniz börülcesi sosu, Deniz börülcesi sağlığa faydası ile bilinen bir üründür. Sofralarda pek sık yer almaz fakat vücut üzerinde olan faydalarını duyduğunuzd...
Devamını Oku

Börülce Fasulyesi

Börülce fasulyesi, Börülce, baklagiller ailesinden bir tarım bitkisidir. Kazık bir köke sahiptir. Yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan o...
Devamını Oku

Kuru Börülce Salatası

Kuru Börülce Salatası, Göbek kısmı koyu renkli olduğundan dolayı karnıkara adı verilen aynı kuru fasulyeye benzeyen bir bitkidir kuru börülce. Bitkisel ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Deniz Börülcesi Nerede Yetişir
Börülce Haşlama
Kuru Börülce Süt Yaparmı
Börülce Bitkisi
Börülce Salatası Kaç Kalori?
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024