{ "title": "Zeytinyağlı Kuru Börülce", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/zeytinyagli-kuru-borulce-2786.jpg", "date": "19.01.2024 05:05:26", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Kuru Börülce, börülce özellikle eğe mutfağında en sık olarak kullanılan malzemelerden bir tanesidir. Kuru börülcenin isterse tazesi isterse kurusu olsun yemeği, salatası, çorbası ve daha pek çok çeşitte damak zevkinize uygun olarak farklı lezzetler hazırlanabilir. Ayrıca börülce demir, manganez, vitamin, protein, çinko ve potasyum açısından oldukça zengin olan bir gıda maddesidir. Bunun dışında börülce çözünebilen lif ile vücuttaki kötü kolesterolü azaltırken, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Börülce hem tazesi hem de kurusu ile istenilen her mevsim kolaylıkla hazırlanarak tüketilebilir. Kuru börülceyi pişirmeden önce ıslatılım ve ardından kara suyunu çıkarmak için kısa bir süre haşlamak yeterli olacaktır. Eğer kara suyunu almazsanız yemeğinizin rengi kara olabilir. Bu nedenle kuru börülceyi haşlayıp kara suyunu bırakınca yıkayıp bu şekilde temiz su ile yemeği pişirmek gerekmektedir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan börülcenin kurusunu ve mevsiminde tazesini mutlaka tüketmek gerekir. Damak zevkinize göre salatasını, çorbasını ya da zeytinyağlı olarak yemeğini pişirebilirsiniz.

Zeytinyağlı Kuru Börülce İçin Gerekli Malzemeleri
Zeytinyağlı Kuru Börülce Nasıl Yapılır?

Kuru börülce bir gün öncesinden mutlaka normal su ile ıslatılması gerekmektedir. Kuru börülce pişirilmeden önce 6 ya da 8 saat ıslatılılmalıdır. Geniş bir tencerenin içerisine zeytinyağını ilave edelim, bu arada kuru soğanın kabuklarını soyalım ve yemeklik olacak şekilde küp gibi doğrayalım. Isınan zeytinyağının içerisine doğranan kuru soğanları ilave edelim ve kavurma işlemine başlayalım. Daha sonra sivri yeşil biberin kök kısmını çıkardıktan sonra ince olacak şekilde doğrayıp tencereye ilave edip kavuralım. Arkasından havucu küp gibi doğrayıp kavrulan malzemeler ekleyelim. Malzemeler kavrulunca içine domates salçasını ilave edip kokusu çıkıncaya kadar birkaç dakika kavuralım. Ardından önceden ıslatılan börülceleri süzelim ve tencerenin içerisine ilave edelim. Önceden kaynamış sıcak suyu yemeğe ekleyelim. Eklenen su kaynadıktan sonra damak zevkinize göre tuzunu ilave edip karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısık ateşe getirelim. Zeytinyağlı börülcenin pişip pişmediğini arada bir kontrol edelim. Yemek piştikten sonra servis tabağına alalım ve sunum yaparken zeytinyağlı börülcenin üzerine nar ekşisi ile limon suyu dökerek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }