{ "title": "Taratorlu Börülce", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Taratorlu-Borulce-86.JPG", "date": "23.01.2024 06:14:32", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Taratorlu Börülce, Börülce baklagiller ailesinden olan bir sebzedir. Görünüm itibariyle taze fasulyeye benzer. Çoğu bayan börülce ile taze fasulyeyi çok fazla birbirine karıştırılır. Aralarındaki tek fark börülce taze fasulyeye oranla daha az kılçıklıdır. Börülce ister taze olarak ister kuru olarak tüketilebilir. Taze olan yeşil renkteki börülce genelde yazın kurusu ise kışın tüketilir. Vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Ayrıca yüksek lif içerdiği için sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa iyi gelir. Kan şekeri dengesini düzenler. Birbirinden farklı şekillerde hazırlanarak sunumu yapılabilir. İster salatası, yemeği, turşusu, zeytinyağlısı ya da mezesi yapılır. Değişik soslar kullanılarak farklı lezzetler yakalanabilir. Taratorlu börülce de bunlardan bir tanesidir. Tarator yoğun sarımsak tadı içeren ve yoğurttan yapılan bir sostur. Genelde kalamar, ahtapot ve midye tava gibi deniz ürünlerinin yanında servis edilse de çoğu sebze ile oldukça uyum sağlar. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yaygın şekilde tüketilir. Taratorlu börülce çok fazla el oyalamadan oldukça kısa sürede hazırlanır. Ana yemeklerde aperitif olarak sunumu yapılabilir.

Taratorlu Börülce İçin Gerekli Malzemeleri
Tarator Sosu için
Üzeri için
Taratorlu Börülce Nasıl Yapılır?

Taratorlu börülce tarifinde öncelikli olarak börülceler bir süre haşlanmalıdır. Börülceler aynı taze fasulyede olduğu gibi ayıklanmalıdır. Börülceler yıkandıktan sonra baş ve uç kısımları bir bıçak yardımıyla kesilir. Kenarlarında varsa kılçıkları ayıklanarak birkaç parçaya kesilir. Derin bir tencereye bir milyar ve tuz konularak tencere ocağa alınır. Su kaynadıktan sonra içerisine börülceler ilave edilir. Diriliğini çok kaybetmeyecek şekilde yaklaşık 8-9 dakika haşlanır. Haşlanan börülceler yeşil rengini kaybetmemesi için soğuk sudan geçirilerek süzgece konur. Börülcelerin suları süzülürken tarator sos hazırlanır. Bayat ekmek içleri olabildiğince ufalanır. Sarımsakların kabukları soyularak rendenin ince tarafıyla rendelenir. Cevizler robottan geçirilerek ufalanır. Limonun suyu sıkılır. Tüm malzemeler derin bir kâseye alınarak iyice harmanlanır. Tarator sos dinlenmesi için 1-2 saat buzdolabına kaldırılır. Haşlanan börülce servis tabağına alınır. Üzerine kaşık yardımıyla tarator sos dökülür. Tercihe göre taratorlu börülce üzerine kırmızı pul biner serpilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.

" } ] }