{ "title": "Deniz Börülcesi Nerede Yetişir", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Deniz-Borulcesi-Nerede-Yetisir-25.JPG", "date": "19.01.2024 15:40:58", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Deniz börülcesi nerede yetişir, Deniz börülcesi denince denizde yetiştiği düşünülmektedir, oysa deniz börülcesi kıyıda denize yakın yerlerde kumluk bölgede yetişir. Ülkemizde daha çok Gökova bölgesinde bulunur. Tuz gölü ve çevresi, Ereğli, Burdur, Aksaray ve Tarsus kıyılarında da rastlanmaktadır. Deniz kenarlarında yetişen deniz börülcesinin tadı ekşi, tuzlu olmasına rağmen oldukça lezzetlidir. Deniz börülcesi deniz kıyılarında tuzlu suyun olduğu yerlerde yetişmesine rağmen filiz ve kök atabilmesi için tatlı suya ihtiyacı vardır, tatlı su ihtiyacını yağmur ve sel sularından karşılayarak bu şekilde filizlenir.

Deniz börülcesi, denizin içindeki mineralleri içerisinde bulundurmasından dolayı mineral açısından oldukça zengindir. Bu mineraller potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko, iyot, kükürt, demir, magnezyum ve bakırdır.

Deniz börülcesi iyotlu topraklarda yetiştiği için, iyot eksikliğinden kaynaklanan guatr hastalığına iyi gelir. Deniz börülcesi çok iyi bir idrar artırıcı ve söktürücüdür, içerisindeki liflerden dolayı bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler, kandaki şeker oranını dengeler. Deniz börülcesi, zengin besin değeri ile vücuda güç ve zindelik kazandırır.

Deniz börülcesi, tuzlu, çamurlu ve kumlu yerleri sever, tuza oldukça dayanıklı bir bitkidir, fakat tuz oranı bitkinin dayanabileceğinden fazla olur ise bitki kırmızı renk alır ve ölür. Deniz börülcesinin kökleri de suya dayanıklı bir bitki olmasına rağmen kökler uzun süre su altında kalırsa yine ölür. Deniz börülcesi, öldükten sonra bile 10.000'e yakın tohum salınır, bu tohumlar filizlenmek için tatlı su bulamasalar da uzun süre, aşağı yukarı 50 yıla kadar toprak altında kalabilirler. Deniz börülcesinin hasat zamanı mayıs ayıdır, mayıs ayından sonra toplanır.
" } ] }