{ "title": "Börülce", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-97.jpg", "date": "19.01.2024 23:00:46", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Börülce, (Vignaunguiculata), baklagiller, (Fabaceae) ailesinden fasulyeye benzeyen bir tarım bitkisidir. Taze fasulye türünde yemekleri yapılabildiği gibi salata olarak da yapılıp yenilebilir. Börülce 2n=22 kromozomlu olup, İyi gelişmiş olan kazık bir köke sahiptir. Bir senelik otsu bir bitkidir. Yaprağı üç yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak biçimindedir. Çiçekleri yaprak koltuğunun altından çıkar. Börülce tohumun meyveye bağlandığı kısımda renkli halkası vardır.

Börülceye Verilen Diğer İsimler: Siyah Göz, Karnı kara, Böğrülce, Vignasinensiş, Cowpea. Börülce Göbeğinin koyu renkli olması nedeniyle Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitkidir. Börülce, C vitamini ile bitkisel protein bakımından çok zengin bir sebzedir. Ayrıca, azot ve nişasta da bulunur.

Börülce faydaları nelerdir?

Börülce Protein Kaynağıdır: Bir bardak dolusu börülcede 15-16 gram protein bulur. Vücudumuzun temel yapı taşları olan proteinyardımıyla büyüme ve gelişmenin oluşması, yara ve enfeksiyonların iyileşip, yeni doku oluşumu sağlanır. Bundan dolayı kas, deri, tırnak saç, tüm vücudun daha sağlıklı olabilmesi için protein alımı çok önemli ve gereklidir.

Börülce Lif: Yarım bardak börülce içinde 5-6 gram lif vardır. Lifler gıdalarda çözünen ve çözülmeyen olarak ikiye ayrılır. Börülcedebulunanlif yapısı çözülebilen lif olduğundan, kötü kolesterolü kısar. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığın giderilmesine yardım eder. Yüksek lifli besinlerbu bakımından kendinizi iyi hissetmenizi ve alınan besinlerin daha yavaş sindirilmesini sağlaması nedeniyle, verdiği tokluk hissi, kiloalmayı engelleme rolü yapar. Diyet yapanlar kullandığında, böylelikle zayıflamaya yardımcıdır. Yüksek miktarda lif yapısı nedeniyle, kalp hastalığı tehlikesini azaltır, yüksek tansiyonu olanlar içinde yararlıdır. Çözünen lif yapısı, şeker hastalığında karbonhidratların emilmesi oranını azaltmasıyla, kandaki şeker miktarını koruduğundan şeker hastaları için vazgeçilmez besinlerdir.

Börülcede A Vitamini: A beta karoten yapısından gelir. Bu sebeple de hem görme duyuları daha iyi çalışır hem de antioksidanlı yapısı nedeniyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve kanseri önleyen faydaları bulunur. Bir bardak börülce ilevücudun günlük gereksinimi olan A vitamininin %50'sini sağlanır.

Börülce ve Demir: diğer tüm fasulyeler gibi demir açısından da oldukça zengin bir besindir. Türkiye'de yaygın bir biçimde demir eksikliği anemisi olduğu bellidir. Büyüme dönemindeki çocuklar, adet görmeye başlayan genç kızlar, gebe veya emziren anneler, sağlıklı olarak beslenmedikleri zaman demir eksikliğinden kaynaklı anemi oluşabilir. Yalnızca anemi değil, başta sinir ile stres olmak üzere daha birçok derdin sebebi, demir eksikliğidir. Börülce kansızlığa iyi gelmesi ile beraber, kandaki yüksek kolesterolün düşmesini de sağlar.

Börülce de Çinko Minerali: Hücre yenilenmesi, yaraların iyileşmesi ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için yeterli oranda vücudun çinkoya'da ihtiyacı vardır. Ayrıca hamilelikte fetüsün büyüyüp, gelişimi için yeterli düzeyde çinko alımına özen gösterilmelidir.

Börülce de Manganez: Manganez minerali vücutta protein sentezi, sindirim ve besinlerden enerji üretimini sağlar. Bağ dokuları, kemiklerin gelişimi ve büyümesi için gerekli bir mineraldir. Sinir sistemi görevleri ve gelişmesinde çok faydalıdır. Vücutta kan pıhtılaşması için gereken manganez, kısırlığa da iyi gelmek te, cinsel gücü arttırmaktadır. Bu sebeple börülcenin cinsel gücü artırma etkileri de bulunur.

Börülce de Potasyum: Bir bardak börülcenin içinde 0,5 gram potasyum var. Potasyum beslenmede yaşamsal öneme sahip olan bir mineraldir. Potasyum vücut içinde su ve mineralin dengede kalmasında yardımcı olur. Besinlerin hücre içine nakledilmesi, sinir sistemi mesajlarının iletilmesi, kalp ve kaslar için önem taşır. Tansiyonu dengede tutar ve beyne oksijen taşıyıp zihin etkinliklerini destekler.

Börülce B9 vitamini: börülce bu vitamin açısından da zengin besindir. Bir bardak börülce yemeğiyle günlük B9 ihtiyacının %50-60'ını karşılanır. B9 noksanlığı kansızlığa neden olur. Antibiyotik, alkollü içecek ve sigara içen insanlarda B9 vitamin eksikliği çok sık görülmektedir. Genellikle depresyon hastalarında, hatta şizofrenik hastalığında B9 eksikliği yaygındır. Bu hastalara B9 verilince depresyonu geçer. Çoğu defa psikiyatrik hastalara B kompleksi ilaç verilir. Ayrıca yaşlı hastalar da B kompleksle takviye edilmelidir. Son yıllardaki en farklı bulgulardan birisi de B9 vitamininin özürlü çocuk doğurma riskini düşürmesidir. Bu sebeple gelişmiş ülkelerde hamilelere günlük 0.4-0.8 mg B9 vitamini almaları önerilir.

Görüldüğü gibi bayağıbirvitamin, protein ve mineral deposu olan börülcenin daha çok sadece Ege bölgesinde tüketilmesi üzücüdür. Oysa böyle önemli bir besin kaynağı Anadolu'nun tüm yöresinde de tüketilmesi gerekir.
" } ] }