{ "title": "Börülce Yetiştiriciliği", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Yetistiriciligi-44.jpg", "date": "21.01.2024 16:54:05", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Börülce yetiştiriciliği, Börülce yetiştiriciliği ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yetiştirilen, yağ miktarı düşük protein oranı yüksek bir baklagildir. İnsan beslenmesinin yanı sıra hayvan yemi olarak da kullanılan börülce baklaları taze olarak ya da kuru taneli olarak yemeklerde kullanılır. Fakat ülkemizde börülce yeteri miktarda sofralarda yer bulamamaktadır. Bu sebepten yıllık üretimi çok fazla olmayan bir bitkidir. Yetiştirilen bölgelerde yemeği, turşusu ve salatası yapılmaktadır.

Börülce yetiştiriciliği için iklim şartları: Börülce nemli koşulları seven, soğuğa karşı çok hassas bir sıcak iklim sebzesi olduğundan iç Anadolu ve doğu Anadolu'da yetişememektedir. Aşırı kuraklığı sevmez, kuraklıkta tohum ve meyve veremez. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının 5-10 dereceyi geçmemesi gereklidir. Börülcelerin güzel yetiştirilmesi için hava sıcaklığı 20- 30 derecedir.

Toprak şartları: Börülce killi topraklardan kumlu topraklara kadar farklı topraklarda yetiştirilebilmektedir. Erkenci taze börülce için hafif topraklar tercih edilirken, Kuru taneli börülceler için ağır topraklar tercih edilmektedir. Ekim yapılacak toprağın analizi yapılmalıdır. Tarım il müdürlükleri bu konuda yardımcı olurlar. Optimum toprak pH'sının 5.5-6.5 civarında olması istenmektedir.

Gübrelenmesi: Börülce bitkisinde fosfor içeriği oldukça yüksek olduğundan, azot bakımından kendi kendine yeterli olmaktadır. Toprak gübrelemede dekar başına 10-15 kg Azot, 10-12 kg Fosfor, 8-10 kg ise potasyumlu gübre verilmelidir. Toprak analizinde gerek görülürse kalsiyum, magnezyum ve kükürt de verilebilmektedir.

Toprağın hazırlanması ve ekimi: Tohum ekilecek alandaki toprak temizlenerek keseksiz işlenmiş olmalı toprak çok basık olmamalı çünkü basık olursa hava akışı ve su geçişi kötüleşir, buna dikkat edilmelidir. Toprak sonbaharda hazırlanır kış geçtikten sonra ilk baharda 10-15 santimden sürüm yapılır. Diskaro ve tırmık çekilerek toprak parçalanır, ufalanır ve düzeltilir. İlkbaharda topraklar çimlenme işin gerekli sıcağa ulaşınca ekim yapılır. Ekimde serpme yöntemi başarılı olmaz, bunun yerine sıraya ekim yapılmalıdır. Yem amacıyla ekilen börülceler daha sık, fazla büyüyen ve yatık gelişen çeşitlerin seyrek ekilmesi gereklidir. Ekim derinliği 5-6 cm olmalıdır.

Sulama: Çimlenme zamanında toprakta yeterli miktarda nemin olmaması halinde çiçeklenme öncesinde birkaç kez, tane doldurma öncesinde ise birkaç kez daha sulamakta yüksek verim sağlanabilir. Bir dönemde 7-10 gün aralıklar ile 3-4 kez sulama yapılır. Çıkış ile çiçeklenme dönemi arasında fazla suyun bitkide solgunluk meydana getireceğinden, hafif sulama yapılmalıdır. Sırık tipi börülceler de bitki 30- 40 santim boy alacağından sulamadan bir gün sonra bitki başına bir adet sırık dikilmelidir, daha sonra bitkiler bu sırığa sarılırlar.
" } ] }