{ "title": "Börülce Turşusu", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Tursusu-71.jpg", "date": "21.01.2024 09:48:33", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Börülce Turşusu, Hazır turşu mevsimi gelmişken bugün sizlere oldukça nefis bir turşu tarifi vermek istiyorum. Vereceğim bu turşu tarifi Ege Bölgesi'nin bağrından kopup geliyor sizler için. Hazırsanız adını veriyorum, Börülce Turşusu! Tarator, ekşileme, terator gibi değişik isimlerle de anılabilen börülce turşusu, taze börülceden oldukça kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz bir turşu çeşididir. Börülce turşusunun hazırlanabilmesi için yapım aşamasındayken bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Börülce Turşusu Malzemeleri
Börülce Turşusu Nasıl Yapılır?

Börülce turşusunu hazırlarken ilk önce börülcelerimizi temizliyoruz ve istediğimiz boyutlarda doğramaya başlıyoruz. Börülcelerin doğranma uzunluğu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak buna rağmen doğranan börülcelerin uzunluklarının 5 cm'den kısa olmamasına dikkat etmeliyiz. Daha sonra sonrasında geniş bir kap içine su dolduralım ve koyduğumuz bu suyu kaynatalım. Temizlenmiş ve doğranmış olan börülceleri de kaynayan suyun içerisine koyalım ve yaklaşık 5 dakika kadar daha börülcelerle birlikte kaynamaya bırakalım. Börülceleri kaynattıktan sonra tencereyi ocağın üzerinden alalım. Tencere içerisindeki börülceler delikli bir süzgeç ile süzülür. Süzgeç içerisinde bulunan börülceler bir zaman soğuk sudan geçirelim. Sonrasında bir süre dinlenmeye ve soğumaya bırakalım. Börülceler dinlenirken, bir taraftan da sarımsakları ayıklayalım. 1 litrelik suyumuzun içerisine salamura tuzumuzu ve üzüm sirkemizi ekleyerek iyice bir karıştıralım. Dinlendirdiğimiz börülceleri cam bir kavanoz içerisine yerleştirmeye başlayalım. Bir miktar börülce yerleştirdikten sonra aralara daha önceden ayıklamış olduğumuz sarımsaklardan yerleştirelim. Bu sırayı takip ederek börülcelerin tamamını kavanozlara yerleştirmeyi bitirelim. Son aşama olarak da sirkeli salamura suyunu da içerisi börülce dolu olan kavanoza boşaltalım ve kavanozun en üst kısmını da maydanoz ile kaplayarak kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatalım. Hazırladığımız börülce turşusunu yaklaşık 3 hafta kadar serin ve karanlık bir yerde beklettiğimizden sonra tüketime hazır hale gelecektir.

Afiyet Olsun!
" } ] }