{ "title": "Börülce Salatası", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Salatasi-44.jpg", "date": "21.01.2024 18:12:30", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Börülce Salatası, Bilindik salatalardan sıkılanlar ve farklı tatlar arayanlar için ideal bir tariftir. Börülcenin sağlığa birçok faydası vardır. İçeriğinde azot, nişasta, karoten, B1 ve C vitamini bulunur. Lif zengini bir besin olduğu için kan şekerini düzenler. Kabızlığa karşı iyi gelir. Potasyum ve demir bakımından da oldukça zengindir. Özellikle diyet yapanlara ve formunu koruyanlara tavsiye edilir. Salatalarda ister taze börülce ister kuru börülce kullanılabilir. Kurusu tazesine göre protein bakımından daha zengindir. Kurusu genelde kış aylarında kullanılırken yazın ise tazesi kullanılır. Yapımı oldukça kolaydır. Oldukça doyurucu bir salata olduğu için tek başına bir öğün olarak da tüketilebilir.

Börülce Salatası İçin Gerekli Malzemeleri
Sosu için
Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

Börülce salatası tarifinde börülcelerin bir gece öncesinden mutlaka ıslatılması gerekir. Geniş bir tencereye 1 litre su ve yıkanmış börülceler konularak tencere ocağa alınır. Börülceler kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alınır ve bir gece boyunca suyun içinde bekletilir. Ertesi gün börülcelerin haşlama suyu dökülerek yerine temiz su doldurulur ve börülceler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayan börülceler üzülerek soğuk sudan geçirilir. Sularının süzülmesi için bir kenara alınır. Onlar süzülürken diğer malzemelerin hazırlığı yapılır. Kırmızı ve sivri yeşil biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Her biri boylamasına dörde bölünerek ince ince doğranır. Maydanoz, dereotu, yeşil soğanlar ve taze sarımsaklar saplarından ayrılarak temizlenir. Yıkandıktan sonra kesme tahtasında ince ince kıyılır. Kornişon turşular ve turşuluk yeşil zeytinler dörde bölünerek küp şeklinde doğranır. Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra derin bir karıştırma kabına börülcelerle birlikte tüm malzemeler alınır. Börülceler ezilmeden tüm malzemeler iyice harmanlanır. Ayrı bir yer sos hazırlanır. Küçük bir kâsenin içinde tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi ve limon suyu konularak iyice karıştırılır. Börülce salatasının üzerine dökülerek salata malzemeleri sosu çekene kadar iyice karıştırılır. Salata hazırlandıktan sonra soğuması için buzdolabında yaklaşık olarak 1 saat kadar dinlendirilir. Soğuyan Börülce salatası küçük kaselere doldurularak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

" } ] }