{ "title": "Börülce Haşlama", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Haslama-32.jpg", "date": "21.01.2024 22:10:57", "author": "Hasan KILINÇ", "article": [ { "article": "Börülce Haşlama, baklagiller ailesine mensup olan börülce şekil ve yetişme şartları bakımından fasulyeye benzemektedir. Tek yıllık, otsu ve kazık köklü olan börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde siyah halkaların oluşmasından dolayı halk arasında karnıkara da denilmektedir. Taze, kuru ve deniz börülcesi olarak üç çeşit halinde tüketilebilen börülcenin haşlaması da farklılık göstermektedir.

Taze Börülce Haşlama

Aldığımız ya da kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz taze börülcelerin kılçıklarını dikkatli bir şekilde temizlememiz gerekmektedir. Tıpkı taze fasulyede olduğu gibi alt ve üst kısımlarını kopardığımız börülcenin yanlarındaki kılçıkları dikkatli bir şekilde ayıklamalıyız. Üzerinde siyah kurt deliği olup olmadığın baktıktan sonra börülcelerimizi boyutlarına göre iki ya da üçe bölüyoruz. Bu işlemi bıçakla yapabileceğiniz gibi elinizle de pek rahat yapabilirsiniz. Küçük parçalara ayırdığımız börülcelerimizi önceden kaynaması için ocağa koyduğumuz bir tencere suyun içine atıp 10 dakika kadar kaynamaya bırakıyoruz. Yumuşayan börülcelerinizin renklerini kaybetmesini istemiyorsanız kaynayan sudan çıkardıktan sonra soğuk suyun içinde birkaç dakika bekletebilirsiniz. Bu şekilde yaparak börülcenin yeşil rengini korumuş olursunuz.

Kuru Börülce Haşlama

Kuru börülcelerimizi haşlamadan önce tıpkı fasulye ve nohut gibi bakliyatlar da yaptığımız gibi bir gece önceden suya yatırıyoruz. Haşlayacağımız zaman sudan çıkarttığımız kuru börülceleri bir tencereye koyuyoruz. Üzerini dört parmak geçecek şekilde su koyduğumuz börülceleri 10 dakika kadar kaynatmaya bırakıyoruz. Bu sürenin sonunda börülcelerimizin suyunu süzüyoruz ve aynı işlemi tekrarlıyoruz. Yine 10-15 dakika kadar kaynattığımız börülcelerin suyunu süzüyoruz ve kullanıma hazır hale geliyor.

Deniz Börülcesi Haşlama

Kuşkusuz deniz börülcesi ev hanımlarının korkulu rüyasıdır. Boğum boğum yapısı temizlenmesini oldukça zorlaştırmaktadır. Fakat deniz börülcesini haşladıktan sonra temizlemek oldukça kolaydır. Tıpkı taze börülce de yaptığımız gibi bir tencerede 15 dakika kadar kaynattıktan sonra deniz börülcelerimizin haşlandığından emin olunca ocaktan alıp buzlu bir suyun içine döküyoruz. Şoklama işleminin ardından kökünün en yakın yerinden tuttuğumuz kılçıklarını nazikçe çekerek rahatlıkla temizlenebilmektedir.
Afiyet olsun." } ] }