{ "title": "Börülce Faydaları", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Faydalari-89.jpg", "date": "19.01.2024 14:53:07", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Börülce faydaları, börülce vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini ve protein barındırır. Lif içeriği de oldukça yüksek olan börülce taze fasulyeye benzer bir yapıdadır. Anadolu'da karnıklara adıyla da bilinir. Kazık köke sahip olan börülce tek yıllık bir bitkidir. Baklagiller familyasına aittir. Sıcağı seven bitki Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında taze olarak tüketilebilir. Yazdan dondurucuda saklanarak yılın her anında tüketimi yapılabilir. Çoğu besin içinde nadir olarak rastlanılan K vitaminini börülce fazlaca içerir. Kuru ve taze olarak tüketilebilir. Sulu yemek, salata, çorba gibi farklı tariflerde kullanılabilir. Zayıflamak ve bu amaçla diyet yapmak isteyenler börülceyi gönül rahatlığıyla diyet yemekleri arasına ekleyebilir.

Börülce Faydaları Nelerdir?

Kolesterol: Çözünebilen lifler bakımından zengin içeriğe sahip olan börülce kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Lifli yapısı kolesterolün kandan ayrıştırılmasını ve kan akışının kolaylaşmasını sağlar. Bu sayede damarların yükünü azaltarak damar tıkanıklığı gelişimini önler.

Şeker: Yine içeriğinde bulunan çözünebilen lifler sayesinde içinde bulunan karbonhidratın kana daha yavaş ulaşmasını sağlar. Bu özelliği vücutta şeker dengesinin korunmasına yardımcı olur. Kan şekerinin aniden düşüp çıkmasını engeller.

A vitamini: Bağışıklık ve göz sağlığı için büyük önem taşıyan A vitamini börülce içinde fazlasıyla bulunmaktadır. 1 su bardağı börülce vücudun A vitamini ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılamaktadır.

Protein: Protein deposu olarak mükemmel bir bitkidir. 1 su bardağı börülce ortalama 15 gr protein içermektedir. Protein büyüme ve gelişmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi, vücutta oluşan yaraların çabuk iyileşmesi, saç ve tırnak sağlığı gibi pek çok açıdan faydalı olan önemli bir besin ögesidir. Et yemekten kaçınanlar için börülce mükemmel bir protein kaynağıdır.

Bağırsak sağlığı: Lifli içeriği börülcenin bağırsaklar üzerinde olumlu etki sağlamasına yardımcı olur. 1 su bardağı börülce 10 gr kadar lif içerir. İçeriğinde bulunan lif sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kabızlık problemine karşı iyi gelir.

Kilo verme: Lif oranı yüksek olan besinlerin sindirimi diğer besinlere göre daha ağır olduğundan börülce açlık süresini uzatır ve uzun süre tokluk hissi verir. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.

Anemi: Börülce demir eksikliğine bağlı olarak gelişen anemiye karşı iyi gelir. Demir bakımından zengin içeriğe sahiptir. Hamilelik ve adet döneminde yeterli şekilde beslenemeyen kişilerde anemiye rastlama olasılığı yüksektir. Bu dönemlerde tüketimine özen gösterilirse anemi gelişme olasılığını azaltabilir.

Çinko: Vücut sağlığı için büyük önem taşıyan çinko açısından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Yaraların iyileşmesi, anne karnındaki bebeğin gelişimi, hücrelerin yenilenmesi, sinir sistemi sağlığı için çinkonun büyük önemi vardır.

Bağışıklık sistemi: İçinde bulunan B grubu vitaminler vücut direncini arttırarak hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır.

Adet sancısı: Rahmin yenilenmesine yardımcı olan börülce adet dönemi sancıları için faydalı besinlerden biridir. Rahim yenilenmesi haricinde yumurtalıkların da kuvvetlenmesini sağlar. Erkeklerde ise cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır.

Ödem: Börülce vücutta biriken ödemin atılmasını sağlayarak ödem nedeniyle oluşan şişliğe karşı iyi gelir.

Yanıklar: Börülce hafif yanıklarda harice kullanılabilir.

Solunum yolu hastalıkları: Şiddetli olmayan üst solunum yolu hastalıklarında iyileşme sürecini hızlandırıcı etkiye sahiptir.

Antioksidan: Güçlü bir antioksidan kaynağı olan börülce kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyici etkiye sahiptir.
" } ] }