{ "title": "Börülce Fasulyesi", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Fasulyesi-23.jpg", "date": "18.01.2024 23:53:12", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Börülce fasulyesi, Börülce, baklagiller ailesinden bir tarım bitkisidir. Kazık bir köke sahiptir. Yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan oluşan birleşik yaprak şeklindedir. Kuru börülcenin göbeği koyu renkli olduğu için karnıkara ve siyah göz olarak da isimlendirilen, fasulyeye benzeyen börülce, bitkisel protein bakımından zengindir. Börülce ayrıca nişasta ve azot da ihtiva eder. Taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarak da tüketilebilir.

Börülcedeki lifli yapısının, çözülebilen lif olduğu için kötü kolesterolü azalttığı uzmanlarca belirtilmektedir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı için kabızlığın giderilmesinde etkili olur. Yüksek lif oranı bulunan besin maddeleri içeren gıda maddeleri bireyin kendini iyi hissetmesine ve alınan besinlerin daha yavaş biçimde sindirilmesini sağladığı için verdiği tokluk hissinden dolayı bir sonraki öğünde daha gıda tüketimi olacaktır.

Börülcenin yüksek orandaki lifli yapısı sayesinde kalp hastalıkları riskini azalttığı ve yüksek tansiyonu problemi olanlar için yararlıdır. Çözülebilen lifli yapısı şeker hastalığı olan bireylerde karbonhidratların emilim oranını azaltması neticesi kandaki şeker düzeyini koruduğundan şeker hastaları için vazgeçilmez bir besin maddesidir.

Börülcedeki A vitamininin, beta karotenli yapısından dolayı hem görme duyu organının daha iyi çalışmasını hem de antioksidanlı yapısından dolayı ümmin sistemi güçlendirici ve kanseri önleyici yararları vardır. Büyüme dönemindeki çocuklarda, gebe ve emziren annelerde, dengeli beslenmedikleri vakit demir eksikliği kaynaklı anemi oluşabilir. Yalnızca anemi değil, başta stres ve sinirli olmak üzere pek çok sıkıntının nedeni, demir eksikliğidir. Börülce fasulyesi kandaki yüksek kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir. Börülce, C vitamini, çinko, potasyum, manganez ve B9 vitamini açısından da oldukça zengin bir bitkidir.

Börülce fasulyesi nasıl kullanılır? Börülce yemeği, turşusu ve salatası yapılarak tüketilmektedir. Taze börülcenin ezilerek haricen yanıklarda da kullanılır. Taze fasulye gibi yemeği yapılabileceği gibi kurusundan da yemek yapılabilir. Taze börülce salata olarak da tüketilebilir. Kuru börülceyi suda haşlayarak ve ezerek hazırlanan lapanın, zeytinyağı ve bolca limonla birlikte terbiye edilmesiyle fava yemeği hazırlanabilir.
" } ] }