{ "title": "Börülce Ekimi", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Ekimi-74.jpg", "date": "21.01.2024 03:10:28", "author": "hakan tamer", "article": [ { "article": "
Börülce Ekimi, Börülce, baklagiller ailesine ait bir bitkidir. Şekil itibariyle de fasulyeye benzer. Tüketimi salatalarda, yemeklerde ya da turşu şeklinde yapılır. Börülce bitkisinin kökleri çok iyi gelişir. Börülce kökleri kazık kök olarak da bilinmektedir. Börülce çiçek açtığında, çiçekleri yaprağının yataklarından çıkar. Meyveye bağlandığı yerlerde rengarenk halkacıklar vardır. Diğer adları acebek ve karnıkara olarak bilinmektedir. Börülce protein açısından çok zengin bir bitkidir. C vitamini yönünden de zengin bir bitkidir. Özellikle yanık tedavilerinde etkili bir bitkidir. İyot oranı çok olan yerlerde yetiştiği için, ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir. Börülce, akciğer ve göğüs hastaları ve şeker hastaları içinde önemli bir bitkidir. Börülce Bitkisi insan beslenmesi yanında hayvan yemi olarak da kullanılır. Börülce deniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Türkiye'de Gökova ve Tuz Gölü çevresinde yetiştirilir. Börülce Bitkisi gelişme döneminde yüksek sıcaklık ister. İlkbahar ve sonbahar da donlara karşı hassastır. Ayrıca Ege bölgesinin besin maddesi olarak oldukça çok tüketilmektedir. Börülce bitkisinin en beğenilen tüketim şekli salatasıdır.

Börülce Ekimi, Börülce ekilebilmesi İçin toprak ısısının 9-10 derece civarında olması yeterlidir. Toprağına biraz gürbe atarsanız faydalı olur. Fısfıs yardımıyla biraz toprağını nemlendirme yapabilirsiniz. Tohum ekim işlemini gerçekleştirdikten sonra toprağın üzerini biraz kapatınız. Kapattıktan sonra streç film ile üzerini kapatınız ve çimlenmesini bekleyiniz. Çimlenme olayı 7-15 gün arasında gerçekleşir. Bu işlem bittikten sonra streç filmini üzerinden çıkarınız. Ya bahçeye ya da ekili olan kaptan daha büyük bir kaba bitkinin çimini alınız. Aldıktan sonra yine sulama işlemine devam ediniz. Bu işlem için toprağın yeterli nemli olması ve güneş ışığından yararlanması gerekmektedir. Güneş ışığı alan kısımlarda ekim yaparsanız bitki daha çabuk olgunlaşır. Dikim yaparken çift sıra halinde dikim yapabilirsiniz. Fideler arası 8-10 cm ekim aralığı bitkinin büyümesi için yeterli olacaktır. Sıralar arası 50-70 cm olması toprağın rahat bir şekilde nefes alması bitkinin gelişimini daha güzel tamamlamasını sağlar.
" } ] }