Börülce Çorbası, Göbeğinin koyu renkli olması nedeniyle Karnıkara da denilen ve fasulyeye benzer yapılı bir bitki olan börülce, C vitamini ile bitkisel protein bakımından zengin bir sebzedir. Ayrıca, içeriğinde azot ve nişasta da bulunur. Börülcenin taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarak da tüketilebilir. Ancak ben bugün yapacağım börülce çorbasının tarifini sizlerle paylaşacağız.
Börülce Çorbası için malzemeleri
2 adet su bardağı miktarınca kuru börülce
250 gr. Kıyma
½ çay bardağı sıvı yağ
1 adet büyük kuru soğan, ince kıyılacak
2 adet rendelenmiş havuç
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
6 adet mantar, ince doğranmış
3 litre su
100 gr arpa şehriye
½ demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz ve karabiber
Börülce Çorbası Nasıl Yapılır?
Börülceyi bol ılık suya koyup, ıslatın birkaç saat bu şekilde bekletin. Börülce iyice şiştiği zaman bol su ile yıkayıp suyunu süzün ve hazır olarak bekletin. Çorbanın yapılacağı tencereye kıymayı koyun, sıvı yağ ile kavurun, ince kıyılan soğanı, rendelendilmiş havuç ile ve doğranmış mantarı içine katıp, bir iki karışım daha kavurun, salçasını ilave edin. Suyu ekleyip kaynamasını bekleyin. Suyu kaynadıktan sonra börülceyi koyun, biraz yumuşayınca da arpa şehriyeyi ekleyin ve son olarak da maydanozu ile eklemek istediğiniz diğer sebzeler varsa onları da katıp, kısık ateşte tüm malzemeler pişinceye kadar kaynatın. Bu aşamada tuz, karabiber ile suyunu damak tadınıza göre ayarlayın. Börülce Çorbamız kaynadıktan sonra sıcak olarak servis yapılır. Hepinize afiyet olsun.