{ "title": "Börülce Çeşitleri", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Cesitleri-22.jpg", "date": "19.01.2024 05:48:34", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "
Börülce çeşitleri; börülceye acebek, karnıkara, maş fasulyesi Çin fasulyesi gibi çeşitli isimleride vardır. Börülce baklagiller familyasındandır. Fasulyeye benzerliği ile tanınan bir bitki çeşididir. Börülce hem salata hem de yemek olarak pişirilir ve tüketilir. Yaprakları üç yaprak ve bileşik olarak bulunur. Bitkisel protein ve C vitamini açısından oldukça zengin olan börülce azot ve nişastada içerir. Börülce hem taze olarak hem de kurutularak yemeği yapılır. Börülce yemeği lif açısından zengin olduğu için sindirim sistemi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Börülce daha çok yaz sonunda tezgâhlarında yer alır. İstenirse kışlık olarak kılçıklarından ayrılıp doğranarak difrize konulabilir. Kış aylarında kurusunu da kuru fasulye gibi pişirmek mümkündür.

Börülcenin faydaları nelerdir?

Börülce yanıklara sürüldüğünde daha çabuk iyileşir, kansızlığa iyi gelir, göğüs ve akciğere iyi gelir, idrar yapma zorluğu çeken insanlar tükettiği zaman rahatlama görülür, kötü kolesterolü azaltır, kabızlığa iyi gelir, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, lif içeriği yüksektir, ağız, diş eti ve bademcik iltihabına iyi gelir. Vücudumuzun temel yapı taşları proteinlerdir. Bunlar sayesinde büyüme, gelişme yeni dokuların yapılması sağlanır. Böylelikle derimizin, saçlarımızın, kas ve tırnakların sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca börülcedeki vitamin A beta karotenli yapısından gelir. Bu sayede hem görme duyularımızın daha iyi çalışmasını hem de antioksidanlı yapısından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser olma riskini azaltır.
" } ] }