{ "title": "Börülce Bitkisi", "image": "https://www.borulce.gen.tr/images/Borulce-Bitkisi-74.jpg", "date": "19.01.2024 10:56:52", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Börülce bitkisi, Baklagiller ailesinden olan görünüş olarak fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Taze fasulye gibi börülce bitkisinin de taze olarak zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilir. Yemeğin dışında turşusu ve salatası da yapılır. Börülce bitkisi göğüs ve akciğere faydalı bir bitkidir. İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntı sını giderdiği, cinsel arzuyu artırdığı bilinmektedir. Kandaki şeker oranını düşürerek yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Kansızlığa iyi gelen börülce bitkisi aynı zamanda yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Kök yapısı kazık şeklinde olan börülce bitkisi tek yıllık bir bitkidir. Börülce bitkisi çiçek açtığında, çiçekleri yaprak yataklarından çıkar ve meyveye bağlandığı yerlerde renkli halkalar mevcut olur. Börülce bitkisi özellikle protein bakımından çok zengindir. Bunun yanı sıra C vitaminide bolca bulunmaktadır. Börülce bitkisi iyot oranı yüksek yerlerde yetiştirildiği için tadı tuzlu ve ekşi gibidir. Börülce bitkisi deniz kıyısında yakın bölgelerde yetişir. Ülkemizde de ise Tuz Gölü ve Gökova çevresinde yetiştirilir. En çok Ege bölgesinde tipik besin maddesi olarak tüketilmektedir.

Börülce bitkisi nasıl yetiştirilir, Börülce yetiştirebilmek için toprak ısısının 10 derece civarında olması gerekir. Sonların tamamen bittiği dönemde yapılmalıdır. Börülce bitkisi yetiştirirken kullanacağınız toprağın torflu olması gerekir. Toprağı fıs fıs kullanarak nemlendirirken sonra tohumları dikin ve toprağı yeniden nemlendirin. Üzerini streç film ile kapattığınız kabı ara ara açıp nemlendirin. Börülce bitkisi ortalama 10 gün içerisinde çimlenir. Yeşeren bitkilerin üzerini açın. Bahçeye arası 7/10 cm olacak şekilde nefes alacak şekilde ekin. Toprağın yeterli nem alması ve güneş ışığından faydalanması önemlidir. Güneş ışığı alan kuzey ve Güney kısımlara Ekim yaparsanız bitki çabuk olgunlaşacaktır. Toprağın nefes alması bitkinin gelişimini tamamlanmasını sağlayacaktır. Börülce bitkisi yüzeye çıktığında 2/3 yapraklı dönemde seyretme ve boğaz, ot çapası yapılır. Yağış durumuna göre yeniden çapa yapılarak kaymak tabakası yapılır ve yabancı otlar ayıklanır. Sulama karıklardan yapılır. 7/10 gün aralıkla karıktan sızdırma suretiyle 3/4 kez su verilir. Börülce bitkisi uzamaya başlayınca her fide için bir sırık konulup bitkiler sırığa sardırılır. Börülce bitkisi hasat zamanı iki şekilde olur. Taze fasulye gibi taze olarak hasat edilmek istendiğinde çalışanlar tarafından elle hasat edilir. Diğer bir hali ise tane kuru börülce olarak toplanır. Bunu hasat zamanı makinalar tarafından yapılır. Yetiştirme koşullarına ve çeşit özelliğine göre değişkenlik göstermesiyle beraber, dekar başına 750/1000 kg taze börülce hasat edilir. Taze börülce bitkisi verimine ekolojik koşullar da önemli ölçüde etki eder. Kuru tane olarak da dekardan ortalama 100/150 kg verim alınır.
" } ] }